Seksueel contact

Casus

Als Mark de kans kreeg klemde hij zijn benen tegen een begeleidster aan, die dan zijn erectie voelde. Hij werd daardoor steeds meer op afstand begeleid, maar dat nam niet weg dat hij toch af en toe dit “storende” gedrag liet zien. De hypothese was: hij wil seksueel contact, misschien moet er professionele hulp ingeschakeld worden die hem kan bevredigen.

Toen we gerichter naar hem gingen kijken, zagen we dat hij voortdurend de begeleiders volgde. We hebben geconstateerd dat hij door zijn jonge emotionele leeftijd een contactlijntje zou moeten hebben met een begeleider. Hij moest hen binnen zicht- of gehoorsafstand hebben. Daarnaast zagen we dat hij het leuk vond om fysiek contact te hebben door op een bepaalde manier te stoeien.

De moeder van Mark knuffelde hem uitgebreid na het douchen. Ze legde hem met een handdoek op de bad stretcher, ook als hij een erectie had en ze kon voorkomen dat hij zich om haar heen zou klemmen. Toen alle begeleiders op vaste tijden meer stoei- en knuffelcontact met hem hadden en wisten hoe ze klemmen konden voorkomen werd Mark opener. De hypothese werd: hij wil meer lichamelijk contact, maar weet niet hoe hij dat kan vragen. De erectie werd geduid als een fysieke reactie, waarschijnlijk is hij zichzelf aan het ontdekken en is er nog geen behoefte aan masturbatie of seksueel contact met een ander.