Bespreken

Sekse rol

Print Friendly, PDF & Email

Bespreken: Wat wil ik bespreken en met wie?

Algemeen

Welke mogelijkheden heb ik om iets bespreekbaar te maken?

Er kan verschil van mening bestaan over toelaatbaarheid van bepaalde kleding, die te bloot of te sexy is. Er kan ook verschil van mening bestaan over wat een vrouwelijk of mannelijk uiterlijk is en of kleding praktisch moet zijn, makkelijk aan- en uit te trekken en niet te koud of te warm. Dit kan je met collega’s bespreken, maar ook met de ouders of de gedragsdeskundige.

Specifiek voor de persoon met EMB

Is hij of zij erbij gebaat als ik iets bespreekbaar maakt?

Kleding: Bepaal met elkaar wie de woordvoerder is en wie kan bepalen wat iemand zelf zou willen dragen.Dekledingkeuze kan ingegeven zijn door de smaak van ouders, door leeftijdsgenoten of de smaak van de begeleider die gaat winkelen.Onderzoek op welke wijze de persoon zelf inspraak kan hebben of iemand die voor hem of haar belangrijk is.

Haardracht: Met een slechte hoofdbalans kunnen de haren voor de ogen zitten. Lastig als je ze niet weg kan vegen. Met staarten of vlechten, met speldjes of een haarband is er een oplossing te vinden,. Maar dan vooral voor degene die het heerlijk vindt het haar wordt geborsteld en mooi gemaakt. Een ander die maar gespannen raakt van gefrut aan het hoofd heeft meer baat bij een mooi kort kapsel. Dat kan ook mooi zijn en praktisch.

Persoonlijke verzorging: Bespreek met collega’s en ouders hoe om te gaan met transpiratiegeur, behandeling van acne, menstruatie, eventueel een anticonceptiepil, privacy: wie mag wel en niet verschonen en waar?

Hobby’s en interesses: bespreek of je reacties ziet op onderwerpen die stereotype of sekse-specifiek zijn en hoe je erin kan tegemoet komen. Bijvoorbeeld een jongen die gaat glunderen als je spreekt over “spierballen kweken” om indruk op de meiden te maken, of over voetballen. Een jonge vrouw met EMB die met haar ogen knippert en misschien wel een knipogen en te flirten als Brad Pitt in beeld is. Is er interesse voor dezelfde sekse of misschien voor de eigen sekse? We kunnen ons ervoor open stellen en bedenken dat het een mogelijkheid kan zijn dat ook mensen met EMB homoseksueel kunnen zijn.

Seksuele voorlichting: Dit is bij mensen met EMB meestal alleen mogelijk door dicht bij het eigen lijf te blijven. Wat zit er aan je lijf? Wat is het verschil tussen een jongen en een meisje? Waar kan je dat ontdekken? Wie mag er aan je lijf zitten? In eenvoudige bewoordingen met visuele ondersteuning. Dit kan plaatsvinden tijdens de persoonlijke verzorging. Let erop dat je een afspraak maakt met ouders en teamleden over de woorden die je gebruikt voor de geslachtsorganen.

veranderKIZT1De VeranderKIZT heeft als doel om mensen met EMB te ondersteunen een eigen leven op te bouwen midden in de samenleving. Hierin komt het uiterlijk en de interesse van mensen met EMB ook aan de orde. Zie voor meer informatie www.perspectief.org

Organisatie

Wat wil de organisatie dat ik bespreek en met wie?

Onderzoek of is vastgelegd wie wat mag bepalen als het gaat om keuze’s die te maken hebben met de sekse-rol en volgens welke norm. Bijvoorbeeld de kledingkeuze, het dragen van een baard, scheren of afknippen van haren, een piercing of tattoo zal met de ouders of verwanten moeten worden besproken.

Wat doet het met mij?

Het kan moeilijk te verdragen zijn om de haren uit de klit te moeten halen onder luid gehuil. Het is niet fijn om iemand te verschonen met een groot lijf, die gepoept heeft en tevens menstrueert. Om dit respectvol te doen, zonder weerzin te voelen, heb je soms advies van een ander nodig.