Bewustwording

Verliefdheid en relaties

Print Friendly, PDF & Email

Bewustwording: Waar kijk ik precies naar?

Algemeen

Wat heeft verliefdheid te maken met de seksuele ontwikkeling?
Een relatie kan door verliefdheid een seksuele lading krijgen. In verschillende fases van de seksuele ontwikkeling kan er sprake zijn van verliefdheid. Verliefdheid op de verzorger, op iemand van de eigen sekse of van de andere sekse of beiden. Je kan ineens opmerken dat twee groepsgenoten meer dan voorheen naar elkaar kijken en lachen Of je merkt dat die persoon met EMB verliefd op jou lijkt te zijn.
Door observatie en beschrijving van de concrete gedragingen kan dit bespreekbaar gemaakt worden. Daarna kan er gezamenlijk een interpretatie aan gekoppeld worden, waarnaar gehandeld kan worden.

Specifiek voor de persoon met EMB

Hoe kunnen we deze behoefte zien bij mensen met EMB?
Bij meiden en jongens met EMB kan ineens een lach verschijnen als er gesproken wordt over mooie vrouwen of knappe mannen. Vrouwen met EMB kunnen een sterke voorkeur hebben voor de lage stem van een man. Mannen met EMB kunnen blozen of wegkijken als een mooie vrouw dichtbij komt.

Waardoor kan een verstoring van verliefdheid en relaties optreden?

  • Beperkt aantal contacten
  • “Betaalde” relaties/hulpverleners
  • Verstoorde hechting door ziekenhuisverleden of traumatische breuk met ouders en/of andere hechtingsfiguren
  • Grote stoelen, ortheses zitten in de weg
  • Weinig mogelijkheden naar elkaar toe te komen, elkaar aan te raken, in beeld te komen

Wat doet dit met mij?

Het kan je overvallen als je merkt dat een persoon met EMB verliefd lijkt te zijn op jou. Misschien ben je bang dat je collega’s het op zullen merken. Misschien zullen ze denken dat je het zelf hebt veroorzaakt en dat je je kleding erop moet aanpassen of je gedrag. Je weet niet of je meer afstand moet nemen of het niet te serieus moet opvatten. Blijf er niet mee lopen, maak het bespreekbaar met een collega die je vertrouwt of met de gedragsdeskundige.

Organisatie

Is er aandacht voor dit onderwerp?

Zijn er mogelijkheden om verliefd te worden en relaties aan te gaan? Mogen twee cliënten bij elkaar zijn, met elkaar in een bed te liggen of bloot tegen elkaar aanliggen?