Thema’s seksuele ontwikkeling

Print Friendly, PDF & Email
 • Verkennen met de mond

  In de orale fase staat de mond centraal, lustbeleving via de mond is een eerste fase in de seksuele ontwikkeling. Maak de vergelijking met kinderen met een jonge emotionele leeftijd, ze hebben behoefte aan zuigen op een speen, een fles of de vingers. Wanneer iemand tanden krijgt bestaat ook de mogelijkheid te bijten, terwijl dat misschien niet de bedoeling is.

  Meer over Verkennen met de mond »
 • Ontdekken van het geslacht

  Wat is de relatie tussen geslachtsorganen en seksuele ontwikkeling? Dit lijkt een open deur, maar er kunnen gemakkelijk misverstanden ontstaan. Afhankelijk van de fase van de seksuele ontwikkeling kan je de signalen die je ziet verschillend interpreteren. Het is dan ook belangrijk om je eerst bewust te zijn van de verschillende fases.

  Meer over Ontdekken van het geslacht »
 • Sensaties van de anus

  De anale fase komt na de orale fase en gaat vooraf aan de genitale fase. Het is een meer of minder duidelijke fase in de seksuele ontwikkeling. Wanneer iemand in deze fase blijft hangen, moet er gezocht worden naar de reden. In de anale fase staat de a …

  Meer over Sensaties van de anus »
 • Verliefdheid en relaties

  Wat heeft verliefdheid te maken met de seksuele ontwikkeling? Wanneer of waardoor krijgt een relatie een seksuele lading? In verschillende fases van de seksuele ontwikkeling kan er sprake zijn van verliefdheid.

  Meer over Verliefdheid en relaties »
 • Lichamelijk contact

  Door lichamelijk contact voelen we ons lijf en de sensaties van het lijf. Voor de seksuele ontwikkeling is het van belang dat er positieve ervaringen worden opgedaan met het hele lijf.

  Meer over Lichamelijk contact »
 • Sekse rol

  De sekse-rol die iemand voelt of krijgt is gerelateerd aan jongen of meisje zijn. Weet iemand van zichzelf of hij of zij jongen of meisje is? Zijn het anderen die de kleding en de haardracht bepalen? Is er een spiegel om zichzelf in te bekijken? Zijn er rol-modellen om zich aan te spiegelen? Zijn er personen van de andere sekse om zich van te onderscheiden en zich voor uit te dossen? In de seksuele ontwikkeling speelt sekse-rol in verschillende fases door.

  Meer over Sekse rol »