Bewustwording

Sekse rol

Print Friendly, PDF & Email

Bewustwording: Waar kijk ik precies naar?

Algemeen

Wat heeft sekse-rol te maken met de seksuele ontwikkeling?

De sekserol die iemand voelt of krijgt is gerelateerd aan jongen of meisje zijn. Bij deze rol horen voor mannen en vrouwen uiterlijkheden en gedragingen, welke kunnen verschillen per cultuur.Een rolmodel is iemand die richting kan geven, waaraan men zich kan spiegelen. Wat doen mannen, hoe gedragen vrouwen zich?

Specifiek voor de persoon met EMB

Waaraan herkennen we de behoefte aan een sekserol bij mensen met EMB?

De keuze van kleding voor jongens en meisjes met EMB wordt meestal door anderen bepaald. Door een visuele beperking zijn veel van hen niet in de gelegenheid zichzelf te bekijken in een spiegel. Maar als dat wel het geval is moeten ze misschien nog geattendeerd worden op wat ze zien. Benoemen wat ze aan hebben, de kleding laten voelen en aandacht besteden aan wat je zelf aan hebt kan bijdragen aan meer bewustwording. Een modeshowtje en de complimenten die daarbij horen kunnen bijdragen aan aandacht voor het uiterlijk.

De ouders besteden er aandacht aan, de begeleiders gaan daarin mee en soms dringt daarvan iets door bij de persoon met EMB. Dit valt het meest op wanneer een meisje of een jongen juist geen nagellak op wil. Of wanneer benoemd wordt hoe stoer het haar eruit ziet met gel erin.

Waardoor kan een verstoring optreden?

Iemand met EMB is niet altijd in de gelegenheid om zich in overeenstemming met de sekse-rol te kleden of te gedragen. Wij kunnen hen gemakkelijk onze eigen norm opleggen en het is een kunst te zoeken naar de norm die het meest bij de persoon zelf past.

  • Jongens en meiden met EMB zijn afhankelijk van de verzorgers en soms is het de smaak of inkleuring naar de norm van hen die de overhand krijgt: meisjes een rok aan en lang haar, jongens een stoere spijkerbroek.
  • De persoon zelf is niet altijd in staat om kenbaar te maken dat hij of zij wil dat er aandacht besteed wordt aan zijn uiterlijk. Of welke geur deodorant of parfum het beste bij hem of haar past.
  • De keuze voor lang of kort haar bij een meisje kan soms uit praktische overwegingen gemaakt worden. Lang haar kan heel mooi zijn, maar dagelijks borstelen met veel pijn en moeite kan ook betekenen dat de schaar erin gaat. Wel of geen nagellak, wel of geen make-up, het zijn vaak de ouders die mede vorm geven aan dit soort keuzes. Wel of niet een baard laten staan bij een man met EMB is niet vaak onderwerp van gesprek. Evenmin als wel of niet het schaamhaar scheren.

Organisatie

Is er aandacht voor dit onderwerp?

Onderzoek op welke wijze er in de visie aandacht besteed wordt aan de mogelijkheid om de eigen sekserol te ontwikkelen. Door indrukken op te doen op straat of op TV kan men zich mogelijk identificeren met een rolmodel. Mensen met EMB hebben echter niet veel mogelijkheden om te participeren in de samenleving of zich hiervan bewust te zijn. Wanneer ze ook een visuele beperking hebben is het nog moeilijker een rolmodel te ontdekken.