Ontdekken van het geslacht

Print Friendly, PDF & Email
 • Kennis: Wat moet ik weten?

  Geslachtsorganen en seksuele ontwikkeling: Bij een erectie vullen de zwellichamen zich met bloed, waardoor de penis stijf wordt en zich opricht. Dit is een autonoom proces of een gevolg van seksuele opwinding. Zwelling van de clitoris is een vergelijkbaar proces, maar minder zichtbaar.

  Meer over Kennis »
 • Bewustwording: Waar kijk ik precies naar?

  Wat is de relatie tussen geslachtsorganen en seksuele ontwikkeling? Afhankelijk van de fase van de seksuele ontwikkeling kan je de signalen die je ziet verschillend interpreteren. Het is dan ook belangrijk om je eerst bewust te zijn van de verschillende fases.

  Meer over Bewustwording »
 • Bespreken: Wat wil ik bespreken en met wie?

  De volgende stap is het bespreken van het gedrag met de ouders en teamleden. Het doel van het gesprek kan variëren: je wil je anderen informeren over het geobserveerde gedrag (informatief gesprek). Je wilt hen nader informeren over de seksuele ontwikkeling van het kind (voorlichtingsgesprek). Of je wilt samen het gedrag interpreteren en gezamenlijk tot een manier van omgaan met het gedrag komen, zoals handelingsregels of nog werkdoelen om het gedrag verder te onderzoeken (oplossingsgericht gesprek).

  Meer over Bespreken »
 • Handelen: Wat moet ik doen, wat moet ik laten?

  In de verzorging is het vanzelfsprekend om iemand te verschonen en de geslachtsdelen te wassen. Schoon en fris. Dat doe je bijvoorbeeld met een washandje met warm water, snel en discreet. Maar wat als die persoon een erectie heeft? Doe je dan snel de luier weer om of laat je hem even zo liggen? Er zullen onderlinge verschillen zijn, soms is er een afspraak over of een taakverdeling (stagiaire niet, persoonlijk begeleider wel). Als die afspraken er niet zijn kan je onderzoeken of dat wenselijk is.

  Meer over Handelen »