Bewustwording

Ontdekken van het geslacht

Print Friendly, PDF & Email

Bewustwording: Waar kijk ik precies naar?

Algemeen

Wat is de relatie tussen geslachtsorganen en seksuele ontwikkeling?

Afhankelijk van de fase van de seksuele ontwikkeling kan je de signalen die je ziet verschillend interpreteren. Het is dan ook belangrijk om je eerst bewust te zijn van de verschillende fases. Een stijve piemel of een vochtige clitoris vagina kan een autonome reactie van het lichaam zijn. Of er is behoefte aan ontdekking. Of het is opgewekt vanuit een behoefte aan masturbatie. Stijve tepels kunnen een teken zijn van opwinding of kou.

Bij een erectie kunnen ouders of begeleiders de angst hebben dat dit gaat leiden tot masturbatie en dat masturbatie een fixatie kan worden. Moeten we dan maar net doen of het er niet is en geen slapende honden wakker maken? Ontkennen of afremmen is geen oplossing en doet geen recht aan de persoon. Zeker niet wanneer de hormonen door het lijf gieren. We kunnen zoeken naar de betekenis van het wat we zien en de fase van de seksuele ontwikkeling.

Specifiek voor de persoon met EMB

Hoe kunnen we deze reactie of dit gedrag zien bij mensen met EMB?

Bij mensen met EMB zijn de lichamelijke uitingsvormen hetzelfde als bij mensen zonder EMB. Waarbij overigens een stijve piemel beter is waar te nemen en meer confronterend is dan een vochtige vagina. De interpretatie van dit signaal kan divers zijn en daarmee ook de reactie erop. Een volwassene met EMB heeft vaak een volwassen lijf, maar een verstandelijke en emotionele ontwikkeling van een jong kind. Dit brengt verwarring met zich mee.

Bedenk daarbij: opwinding ontstaat niet zomaar, maar gaat wel weer voorbij. Opwinding ontstaat door een prikkel, dit kan een interne prikkel zijn, een fantasie. Maar het kan ook lekker gevoel zijn als een briesje over de huid. Een lekkere geur of een prikkelend verhaal kunnen opwinding veroorzaken, maar ook blonde dames op een terras of een knappe jongeman met een zware stem.

Waardoor kan een verstoring optreden?

  • Niet kunnen voelen aan het eigen geslacht door fysieke beperkingen
  • Een groot deel van de dag en nacht een luier dragen
  • Niet goed kunnen zien door visusstoornis
  • Lichamelijke pijn en ongemak kunnen interesse voor positieve aspecten van het eigen lijf doen verminderen
  • Niet goed doseren, niet goed sturen, niet af te remmen in lustbeleving
  • Medicatie
  • Gebrek aan mogelijkheden om zelf een erotische voorstelling te maken

Wat doet het mij?

Onderwerpen waar je mee te maken kan hebben:

  • Het kan ingewikkeld zijn als je jong en onervaren bent en geconfronteerd wordt met een erectie. Wat ga je doen? Kan je doorgaan met verschonen en wassen? Bedenk wie je hierover advies kan geven.
  • Het kan ingewikkeld zijn als iemand met EMB zich tegen je aanklemt en een erectie krijgt. Het kan je onzeker maken, omdat je bang bent dat jij hiertoe aanleiding hebt gegeven. Vraag of anderen misschien dezelfde ervaring hebben en wat je kan ertegen kan doen omdat het ongemakkelijk voelt.

In dit soort situaties moet je bij iemand terecht kunnen. Iemand die je helpt om te begrijpen wat je voelt en die je helpt om weer in overeenstemming met je gevoel te kunnen werken. Dit kan een ervaren collega zijn of een teamleider of een gedragsdeskundige.

Organisatie

Is er aandacht voor dit onderwerp?
Vraag na of er binnen de organisatie een visie op seksualiteit is en of die ook te vertalen is naar mensen met EMB. Bekijk of deze uitgewerkt is in beleid.